Verborgen gebreken? Dit wil je zeker niet!

26 maart 2015
Roy Peters

SNS vroeg starters wat ze écht niet willen meemaken bij het kopen van een huis. Met stip op 1: een verborgen gebrek. Waar zijn starters nog meer bang voor?

Verborgen gebreken (67%)
Luidruchtige buren (47%)
Dat ik een hypotheek afsluit die toch niet bij me past (40%)
Een gehorig huis (37%)
Dat ik teveel betaal voor m’n huis (36%)
Dat ik me niet thuis ga voelen in m’n nieuwe huis (36%)

Ik durf te stellen dat dit voor iedere huizenkoper een drama zou zijn. Terminologie daar gelaten. Verborgen gebreken heten immers niet voor niets verborgen, die ken je als koper noch als makelaar noch als bouwkundige. Desalniettemin wil iedereen bevestigd zien dat de aankoop die wordt gedaan een goede aankoop is. Neem dus bij twijfel over de bouwkundige staat een NVM aankoopmakelaar mee. Als die al vraagtekens stelt bij de bouwkundige staat zal hij of zij adviseren om een bouwkundig specialist in te schakelen. Bovendien kun je dan ook een indicatie krijgen of toekomstig te verwachten kosten.

Luidruchtige buren en een gehorig huis zijn complementair aan elkaar. Zelden zie ik huizenkopers bij de buren aanbellen of hoor ik ze naar de buren informeren (ook al weet je niet hoe lang die daar nog wonen). Vreemd. Dus bel eens aan bij de buren, zij kunnen je dan direct meer vertellen over de straat, de buurt en wat al niet meer. Dit geeft nog altijd meer informatie dan de digitale (verouderde) buurtinformatie op internet. Ook over de gehorigheid / bouwconstructie ten opzichte van de buren worden relatief weinig vragen gesteld. Dit zou op voorhand veel ergenis kunnen voorkomen. Ook hier kan een lokale aankoopmakelaar een belangrijke rol vervullen. Die weet en/of onderzoekt de situatie zodat je niet met geluiddoppen door je eigen huis wandelt.

Een hypotheek afsluiten is vaak een lastig proces waarbij een goed, bij voorkeur onafhankelijk, advies essentieel is waarbij geluisterd wordt naar jou als klant met je eigen specifieke wensen.

Teveel betalen hoeft zeker niet. De aankoopmakelaar kan je al beste informeren over de daadwerkelijke transactiecijfers in de directe omgeving en kan ook een goede vergelijking maken op basis van meer dan alleen algemene kenmerken zoals bijvoorbeeld het Kadaster dit pleegt te doen.

En last but not least. Ga ik me thuis voelen in mijn nieuwe huis? Zolang je géén prettig onderbuikgevoel hebt voor het huis zoals het is of dit huis zoals het kan worden: afblijven. Zeker in een oplevende markt waarbij andere kandidaten in je nek hijgen om te kopen, zijn kopers geneigd om te snel te beslissen. Haastige spoed is zelden goed komt dan weer boven drijven. Neem een goed overwogen beslissing.

Om alle onzekerheden te reduceren is het hoe dan ook verstandig een aankoopmakelaar mee te nemen om een weloverwogen beslissing te nemen. Een kleine investering die je een hoop ellende kan besparen!

Make freebie by virtue of http://www.writemyessay4me.org operative scripting site.